Mert most nem lehet hallgatni!

Drága Erdélyi Barátaim! Feleim!

Akik ismernek, tudják, hogy nem szoktam innen oda szavazni – mert bár tehetném, elveimmel nem egyezik. Se magyar, se román választások idején nem akarok én innen belebeszélni a dolgaitokba, és szavazatommal befolyásolni a sorsotokat.

Hogy most mégis kivételt teszek, és üzenek a romániai elnökválasztási kampány második fordulója előtt, annak oka van. Mert megváltozott a tét!

Amint a vélhetően legjelentősebb kortárs román író, Mircea Cărtărescu mondja: most nincs idő az árnyalatokra és kétkedésre, mert a jó és a rossz, kelet és nyugat között kell választani…

Valóban. Ez itt a tét. Köztudott, hogy a politikai pártok színezete, a bal- és/vagy jobboldali besorolás értelmetlenség a balkáni viszonyok között. A különbségek csupán árnyalatnyiak – és arra most nincs idő. Nincs időtök!

Románia, és vele együtt Erdély, a két nagy civilizációs kultúrkör: a nyugati és a keleti (ortodox) kereszténység határvonalán terül el, és 1989 óta talán most van először esély arra, hogy nyugat felé billenjen a legfelsőbb politikai elit. Vagy egyik ága, legalább.

Az erdélyi románság jelentős része, de még a Kárpátokon túli, ókirályságbéli (regáti) románok 15-30%-a is a Nyugatot szimbolizáló nem román, nem ortodox Johannist választotta! (Szégyenszemre, az erdélyi megyékben az albán-olasz eredetű, de román nacionalistaként „tündöklő” Pontára a lakosság magasabb arányban szavazott: 19-36%…)

Nézzünk szembe a tényekkel: az erdélyi magyarságnak, székelynek és szórványmagyarnak egyaránt, csupán a nyugatos románsággal összefogva van jövője. A bizantinus, fanarióta hagyományokon nevelkedett „șmecher” politikai osztály gátlástalanul csak a saját érdekeit védi és szarik a népre. Románra és magyarra egyaránt. Tehát rátok is.

Azonban most körvonalazódni látszik egy esély: a románság egy része, a diaszpórával együtt a bukaresti nacionalista ortodoxiába oltott posztkommunista agymosás ellen lázad. Igazi européer társadalmi rendet akar, jogállamot és jövőt.

Ha ti most nem támogatjátok ezeket a románokat, ha nem velük együtt szavaztok a jövőre – akkor talán nem is lesz több esélyetek. Soha. Ellenben viselhetitek a majdani kipusztuló generációk átkát. Bármiféle önrendelkezés és kisebbséget támogató politikai jövő kizárólag ezeknek az Európa felé tekintő románoknak a segítségével és támogatásával lesz elérhető. Ha ti, erdélyi feleim, most cserbenhagyjátok őket, akkor az egyetlen potenciális szövetségesetek is ellenetek fordul vagy fordulhat.

Ne hallgassatok hát a fanyalgó értelmiségi megmondó emberekre, akik fülemülés hangulatban ide is, oda is fütyülnek! Ne hallgassatok a pártkatonákra sem, mert nekik nem a ti sorsotok a fontos, hanem a közösből lopott zsoldjuk!

Hallgassatok a józan eszetekre, és fontoljátok meg, vajon a bizánci ortodoxia térdencsúszó alázatra nevelt szolgái lesznek-e gyerekeitek és unokáitok vagy pedig emelt fővel fordultok Nyugat felé és a nyugati kultúrkört szimbolizáló jelöltre voksoltok… Az nem érv, hogy ez az elnökjelölt sem fogja beteljesíteni minden álmotok. Hiszen tudjuk, hogy nem csak rajta múlik, és azt is tudjuk, nem az ábrándjaink gáncstalan lovagja ő. De az első reális esély elindulni egy más úton, mint amelyiken az ország menetel immár huszonöt éve. Az az út nem vezetett sehova. Bukarestbe küldött képviselőitek a nacionalista elszigeteltségben inkább elbalkánosodtak és a fanariótákhoz idomultak.

Adjatok esélyt tehát ennek a mostani kezdeményezésnek és szavazzatok a jövőtökre. Nem azért mert Johannis „a kisebbik rossz”, hanem mert a posztkommunista ájtatoskodó gerinctelenek nem alternatíva: ők a jövőtök gyilkosai!

Mindenki menjen el szavazni és szavazzatok a románság jobbik felének a jelöltjére! Erdélyre és a jövőre!

Megosztom

2 comments on “A jó, a rossz és az erdélyi magyar… meg az elnökválasztás

  • Kedves I! Kituno iras,pont igy van ahogy leirtad es nem ertem az itteni banda hogy nem latja ITT ,hogy a helyzet mar ,mar turhetelen es te ONNAN pontosan erzekeled es tomoren vellosen kielemzed.Ne erts felre!!! Nem dicserlek (a dicseret a hulyegyerek jateka) es nem is szeretek irni, inkabb beszelni (vizonto vagyok:):)).Tudod,mar nekem is kezd elegem lenni a roman-magyar civakodasbol,vegyes hazassagban elek immar 39 eve,boldogan!!! (ferjem nagyvaradi roman -fiam mindket nyelvet anyanyelvi szinten, beszeli pusz az angolt felsofokon es a franciat kozepfokon).Ezert a vegyeshazassagert eleg sok baszogatas ert (sajnos jobaratok reszerol is),kibirtam mert nekem nem az volt a fontos ,hogy milyen nemzetisegu ,barataim megvalasztasaban, hanem az, hogy az illeto becsuletes vagy egy szar .(minden nemzetben van ilyen is olyan is !!! ).Roviden ,en elmegyek szavazni,es tudom kire fogok szavazni !!!!Barmilyen messze is vagy mint „emigrans”, nem vagy egyedul !!!,Gondolatban es neha a vilaghalon ,veled vagyunk,marmint azok -az 51-esek akik atveszeltek az ilyen-olyan agymosast !!!” Bar zord a harc,megeri a vilag,ha az ember az marad aki volt – nemes,kuzdo szabadlelku diak!!!!” . Szeretettel Mk
    UI. elnezest a hebehurgya fogalmazasert ,mernok vagyok nem iro:):):) remelem a lenyeget kihamozod :):):

  • Nem tudhatom, hányan olvasták a fenti cikket, de akik olvasták, tovább adták, mert a csoda megtörtént:Johannis lett az elnök, első lépés vágyaink, álmaink megvalósításához, ERDÉLY felvirágoztatásához, ahol itthon érezzük magunkat mind a románok, mind a magyarok. Egy akarattal „rendezni fogjuk közös dolgainkat” úgy, ahogy a költő megálmodta.

Comments are closed.